dimarts, 13 de març de 2007

Descatalanització subtil "Gaudí"

Aquest diumenge passat ( 11 - 3 - 2007 ) vaig anar a visitar la Casa Batlló obra de l'arquitecte Antoni Gaudi que es troba a Barcelona ( Catalunya) tot fent una visita de turisme cultural amb uns familiars i amics.

Ja no es tracta de que a Barcelona no es vegin postals de les 4 columnes construides per Josep Puig i Cadafalch a la muntanya de Montjuïc, ni que no s'escolti música catalana a la Font Màgica, ni que no es projectin els 9 rajos lluminosos - 5 grocs i 4 vermells- expandint la senyera des de darrera del MNAC ( al qual , per cert, Josep Puig i Cadafalch volia anomenar Palau de Saber Antic), ... És tracta de quelcom més subtil i podriem fins i tot dir que encara pitjor: És tracta de "descatalanitzar per omissió".

Vaig anar-hi amb un amics i familiars de Granada , ciutat andalusa a la que a mi m'agrada recordar com a Regne dels Països Bètics.
També m'agrada recordar el seu nom original, "il-iberis" i fer memòria històrica de que el nom de la ciutat catalana "Elna" a prop de Perpinyà, originalment també es deia "il-iberis" per establir així lligams entre territoris de llengua i cultura ibera i explicar que aquesta cultura, la cultura ibera, no era la dels territoris de llengua castellana com se'ns ha fet creure des de determinats poders hispano-castellanistes, sinó els de llengua occitana, basca, catalana i bètica.

El cas és que vam anar a la Casa Batlló, la Sagrada Família i la Pedrera, - i alguns d'ells, com els deu passar a milions de turistes d'arreu del món que les visiten -, havent escoltat les explicacions en audífons van acabar la visita sense saber que Gaudí era català i sense saber que Barcelona era a Catalunya.


Què diuen els audífons ( i els prospectes impresos) ? :

Diuen:
"Gaudí, arquitecte nascut a Reus, a uns 50 quiilòmetres de Barcelona"

No diuen:
"Antoni Gaudí, arquitecte català nascut a Reus a uns 50 quilìòmetres de Barcelona, la capital de Catalunya"

No diuen el seu nom en català"Antoni" ni diuen res de "Catalunya"

El mateix fenòmen de desindentificació me l'he trobat en altres visites turístiques que he fet per Barcelona, en museus i altres centres culturals on el protagonmisme el tenen personatges catalans. També en el patrimoni monumental, com és el cas del monument a Pau Claris i d'altres, així com en els noms dels hotels, teatres i cinemes, la majoria batejats amb noms estrangers, i no per a ser més cosmopolites, sinó per a ser menys o gens catalans.


Ara, talment sembla que la consigna és: A Catalunya, ni català ni espanyol... : Indefinit. In-identificació. No identificació. No identificar amb la catalanitat.

Ens estan descatalanitzant els catalans. Ens estan descatalanitzant Barcelona. Ens estan descatalanitzant la cultura catalana. La censura és subtil.Jordi Salat