dissabte, 21 d’abril de 2007

Sant Jordi: Dia de la Rosa i el LLibre o "Diada del Patró de Catalunya"?

Santoral i catalanitat: Sant Jordi, "Dia de la rosa i el llibre" o " Diada del Patró de Catalunya"?

He visitat diverses llibreries de Barcelona i en totes elles he vist cartells que fan referència a la diada de Sant Jordi amb grans titulars dient “el dia del llibre i de la rosa”.
He recordat temps passats, quan , en els anys 70, vaig venir a viure a Barcelona formant part d’aquell moviment migratori que tot sortint, en el meu cas, de l’Espluga Calba i havent passat la joventut a Les Borges Blanques em va portat fins aquesta ciutat que molts tenim com a capital de Catalunya més que no pas com una ciutat d’Espanya. Què he recordat? He recordat la diada de Sant Jordi en aquells temps que el règim polític del general Franco continua fent una tasca de descatalanització de Catalunya.
En aquells temps, però, Sant Jordi era celebrat com a “diada del Patró de Catalunya”. Ara, en canvi, veig que els cartells l’han convertit en “dia del llibre i de la rosa”. En aquells temps els rètols estaven escrits en castellà “ Dia del Patrón de Cataluña”. Ara, estan escrits en català però hi posa “ Dia del llibre i la rosa”. Ens descatalanitzen en català. Hem perdut una altre referent de la catalanitat.
Es perd un altre referent català, en aquest cas del santoral, que s’ha d’afegir al ja quasi oblidat “Sant Galderic” patró dels pagesos de Catalunya que va ser substituït pel madrileny “San Isidro” ( A Catalunya li diuen en català “Sant Isidre”). Fa anys que uns quants en demanen la seva restitució. Em pregunto: Com és que no el restitueixen a Sant Galderic? Ara, ens converteixen a Sant Jordi en “dia del llibre i la rosa”...Subtil descatalanització que molts catalans no perceben.
Ho comento a alguns catalans i mentre que uns comparteixen el meu criteri i la meva manera de veure les coses, altres, em diuen que a ells tant se’ls ens fa, no els importa gens ni mica tot allò que faci referència als sants; ells – em diuen -, són ateus i laics. No creuen en temes religiosos. M’adono que també el laïcisme i l’ateisme serveixen per a justificar actituds de catalans que es van descatalanitzant. No hi ha cap nació que esdevingui lliure sense un substrat espiritual amb els valors i principis que aquest comporta.
En temps de règims feixistes ens descatalanitzaven castellanitzant, en temps de democràcia – “democràcia fiscalitzada”, és com jo la qualifico el tipus de democràcia que vivim -, ens descatalanitzen catalanitzant – escrivint en català els referents buidats de catalanitat o que ens són estranys pels qui tenen ésser català, són en comunió amb l’Ésser, i per tant són catalans.
El santoral és una qüestió religiosa i també una qüestió nacional. La qüestió no és esborrar-lo sinó retrobar-me el significat autèntic, doncs, des d’aquella Espanya que enganya, en temes de religiositat també se’ns ha enganyat. Quan jo dic “ Espanya és catòlica, Catalunya és cristiana”, hi ha qui entén allò que vull dir i hi ha qui no m’entén i se’n va sense haver-se’n adonat.


Jordi Salat
josalort@hotmail.com

3 comentaris:

Vernacle ha dit...

Jesucrist va dir que els cristians serien reconeguts perquè l'Esperit Sant els infondria el dó de llengües i allà on anirien a predicar ho farien en la llengua pròpia - natural o vernacla - del lloc.
Com és doncs que ens els Països Catalans, els capellans i bisbes espanyolistes hi prediquen en castellà ( llengua a la qual anomenen "espanyol" per afegir més confusió i negar l'existència d'altres llengües "naturals" en el territori espanyolitzat) ?

Vernacle ha dit...

Avui dia de Sant Jordi, a una emissora de ràdio catalana, de Catalunya, han comentat el dia dient: "Avui és Sant Jordi, dia del llibre i la rosa" .
A continuació el locutor a preguntat "quantes roses i quants llibres es vendràn avui"?

Cap referència a Sant Jordi com a Patró de Catalunya.

Finalment ha dit " El president de la Generalitat ( no ha dit de Catalunya, només ha dit de la "Generalitat"), farà una xocolatada al Palau de Pedralbes.


On és la catalanitat de la diada de Sant Jordi?

Ens estan buidant les celebracions catalanes de contijgut identitari?

Vernacle ha dit...

Giravoltem penjats als braços
Dels arbres secs del pensament.
Res no s’entén. Un vent dolent
Ens va escanyant amb parats llaços


( Salvador Espriu )


Em sembla que aquest poema de Salvador Espriu resumeix la situació que estem vivint a Catalunya des de fa uns anys.
23-4-2007