diumenge, 6 de març de 2016

L' opinió que tenia Miquel de Cervantes de MadridM'agrada més llegir a Miguel de Cervantes y Saavedra en català que no pas en castellà. Trobo que té un "no sé què" que el fa més natural, més genuí, potser caldria dir més autèntic. N'és el cas el poema del llibre "Viaje del Parnaso" del qual transcric les dues versions:


1
L'opinió que tenia Cervantes de Madrid

Adéu Madrid, adéu el teu prat i fonts
Que ragen nèctar, plouen ambrosia.
Adéu converses suficients
A entretenir un pit fatxenda
I a dos mil desvalguts pretendents.
Adéu, lloc agradable i mentider
Dos van ser els gegants cremats
Amb el raig de Júpiter fogós
Adéu, teatres públics, honrats
Per la ignorància que enaltida veig
En mil disbarats recitats.
«Adiós Madrid, adiós tu prado y fuentes,
que manan néctar, llueven ambrosía.
Adiós, conversaciones suficientes
a entretener un pecho cuidadoso
y a dos mil desvalidos pretendientes.
Adiós, sitio agradable y mentiroso,
Adiós, teatros públicos, honrados
por la ignorancia que ensalzada veo
en cien mil disparates recitados».

2

L'opinió que tenia Cervantes de Barcelona


Cervantes dedicó a Barcelona muchos elogios entre los que sobresalen los que recrea la voz de nuestro protagonista don Quijote y que la ruta literaria nos ha permitido reproducirlos de nuevo:


Jordi Salat

1 comentari:

Anònim ha dit...

Potser es pugui fer una interpretació del subconscient del madrileny que ens va descriure Cervantes si analitzem aquell lema que fan servir per a fer publicitat i atreure el turisme quan arriba l’estiu: “Madrid, la suma de todos”.

Ha de sumar “els continguts” dels altres perquè no tenen identitat pròpia? Es per això que hi ha més artistes de fora de Madrid que no pas de Madrid en el museus de Madrid, a diferència del què passa a Barcelona?

Tal n´és el cas de “Hyeronimus Bosch (Flamenc), Velázquez (Andalús), Goya (Aragonès amb cognom basc), entre d’altres i entre aquests, els catalans: Dalí, Tapies, Miró, Barceló, ...Bé, les identitats, els artistes i també els diners , sinó que es mirin les balances fiscals i veuran quants diners de fora de Madrid són portats a Madrid.