dilluns, 27 de juliol de 2020

La llengua alienant i alienadora dels dominadors aliens


Si volen deixar de ser colonitzats,
que deixin de parlar la llengua dels colonitzadors,
és més eficient que no pas enderrocar les estàtues de “Colón”


La identificació de qui diuen que es deia “Colombo” però li diuen "Colón" i altres diuen que li haurien de dir “Colom” és  per a molts encara un enigma. Diuen que es deia "Colombo" i era genovès. Colombo, parlava espanyol? No parlava espanyol. Era monjo terciari franciscà[1] . La seva fe cristiana no era la catòlica de Roma, que s’identifica amb el Jahveh de l’Antic Testament i el Crist del Nou Testament. Era la cristiana del Renaixement a Europa, que s’identifica amb el cristianisme de l’Esperit Sant del  Nou Estament. Aquest personatge va ser un dels grans personatges de Renaixement a Europa. Igual que va ser-ho el Papa Alexandre VI, conegut a Roma com a “Il catalani”, nascut a Xàtiva ( País Valencià. Corona d’Aragó), de nom de pila Roderic Borja, segons alguns dels seus biògrafs, aquesta família tenia arrels occitanes.


Llegeixo a la premsa diverses notícies que parlen de la obsessió que els ha entrat a determinats col·lectius, alguns d'ells, parlen  en llengua anglesa i d'altres parlen en llengua espanyola,  per a enderrocar estàtues de “Colón” perquè el consideren origen del colonialisme. I, també altres estàtues de personages als quals es considera relacionats amb el tractament colonial i l’esclavatgeria i opressió de pobles natius, vernacles o indígenes.


“Colom” amic dels indígenes, empresonat per Bobadilla, militar castellà  que  en el nom del Tribunal de la Inquisició del reino de Castilla per ordre de la Reina Isabel de Castilla

Hem vist gran mobilitzacions  a tot el món, especialment a USA després de la mort  d’un home de pell negra, George Floyd, a causa del maltracte que va rebre per part d’un policia americà de pell blanca que va provocar-li la mort.

Quina culpa en té "Colón"? Perquè se'l fa culpable? 

Doncs perquè hi ha hagut una manipulació i adulteració malintencionada de la Història que té el seu origen en la historiologia espanyolista en sintonia amb el catolicisme ultra dogmàtic favorable al poder autoritari dels jutges de la Jerarquia Vaticanista i dels jutges les Monarquies Absolutistes i contrari a la República i la Democràcia participativa que l'han presentat com un conqueridor al servei d'Espanya, historiadors de Madrid, diuen reino de Castilla, i  la fe de l'Església Catòlica.

Els  que es diuen ara espanyols van tancar-lo a la presó del reino de Castilla i l'Església Catòlica no l'ha fet mai sant tot i ser l'evangelitzador més important de la Història del cristianisme. Aquests fets ens haurien de moure a la reflexió sobre la veritable identitat de “Colón”

El què si és cert és la llengua dels colonitzadors era la lengua española,o sigui el castellano.

Doncs, si volen deixar de sentir-se colonitzats pels espanyols, que deixin de parlar español; si enderroquen estàtues i continuen parlant español no serveix de res.

La llengua espanyola o castellà era la llengua que parlava "Colombo", conegut com a "Colón”?

Això no està demostrat i  sembla  que això  no és cert. Ni tampoc és demostrat que es digués Colombo, ni Colón. És molt probable i així ho apuntà la prova del ADN que va fer-se i noves aportacions històriques  que es digués Colom. I, sobre la seva fe catòlica, ell era terciari franciscà, això ho diuen fins i tot a documental informatiu del Muelle de las Caravelas de La Ràbida a Huelva, i com a tal, era cristià espiritualista (bateig de l’Esperit Sant), no era catòlic autoritariste (obediència al Dogma que imposen els bisbes i la seva Jerarquia). L’any 1492, és època del Renaixement a Europa, i la seva característica és el cristianisme espiritualista, el del Nou Testament, el del Llibre d ela Revelació de Sant Joan i el Nou Pacte com diria  Sant Pau, i no pas el jahvehista de l’Antic Testament.

Voldria dir-hi algunes coses (per començar):

Alguns polítics diuen que  estàtua  de “Colón” s’hauria de contextualitzar.

Això em sembla bé.

Doncs, per començar:

1.- Expliquin que l’any 1492, no existia España, que aquest nom el va començar a utilitzar en el segle XVI, Felipe II; i expliquin que hi havia un regne, el Reino de Castilla, que estava federats a una mena d’Estats Units de regnes que integraven els regnes de la Corona d’Aragó. Que el rei de la Corona d’Aragó, Ferran II,  parlava català i que aquesta Corona era una potència a tota la Mediterrània ostentava el títol de Comte de Barcelona i  rei de Jerusalem. Que la reina de Castilla,era una part i no pas la més important afegida recentment a aquesta federació de regnes.
I, que va ser  la reina de Castilla  qui va enviar  a Amèrica al militar  castellà Bobadilla que estava al servei ce la Inquisicón del reino de Castilla,  per posar “Colón” a la presó. I, no perquè aquest maltractés els indígenes, que no va fer-ho ni podia fer-ho com a franciscà que era, per molt que fos objecte de  una campanya de difamacions i calúmnies que pretenien justificar-ho, sinó perquè  era cristià de l’Esperit Sant,  cristianisme propi del temps del Renaixement a Europa, i que en el Reino de Castilla, manaven els ultra-catòlics  de la Contrareforma (com ho són els ultra-catòlics espanyolistes actualment en aquest segle XXI hostils contra la Democràcia participativa i a favor de la monarquia i dogma absolutista a Europa)."Colom" vestit amb l'hàbit franciscà en el moment de la seva mort. Convent franciscà de Valladolid. Una Cort relacionada amb la Corona d’Aragó i Occitània. posteriorment en el segle XVI Felipe II  es va fer dir Felipe II de España i va trasladar la Cort a Madrid

El Papa Joan XXIII era franciscà,  i la seva concepció cristiana propia  del Concili Vaticà II que valorava les llengües vernacles, està en sintonia amb el cristianisme del Renaixement a Europa de l'època de Colom i Leonardo da Vinci, el de Colom i els nobles de la Corona d'Aragó, a diferència dels Trastàmara del reino de Castilla que eren dominics i van protagonitzar la Contrareforma, en temps de Blanca de Castilla contra els càtars, en temps de Isabel de Castilla contra els espiritualistes com Colom, en temps de Felipe II de España contra els protestants, en temps de Franco contra els vernaclistes del Concili Vaticà II. I, actualment, aquest poder està  vigent a Europa, i imposa la seva llei o marc constitucional hostil amb la voluntat democràtica.


2.- Expliquin que, com molt bé exposa la pel·lícula 1492 de Ridley Scott,  “Colón”  va defensar  els indígenes i va ser amenaçat per un tal Alonso  el qual li recorda l'actitud hostil dels castellans de la Cort que esperaven el moment d’anar contra ell ( Escena del cavall).

3.- Expliquin que “Colón” no es deia “Colón” ni es deia “Colombo” , es deia "Colom" i que era monjo terciari franciscà. I, servidor de la causa dels Bel·lònides de la dinastia d’Urgell  de la Corona d’Aragó contra els quals actuaven de forma hostil els Trastàmara de Castilla.

4.- Expliquin que Isabel era reina de Castilla, i que Fernando era rei dels regnes de la Corona d’Aragó, i era conegut com a “el catalanote” al reino de  Castilla. ( El Catalanote ve del  superlatiu català “el catalanot” )

5.-  Expliquin que la llengua dels colonitzadors hostils amb la identitat indígena i la seva cultura vernacla era la lengua española. Així doncs, diguint-los-hi, que si no volen sentir-se  colonitzats que deixin de parlar español.

6.- I, per acabar (de moment) :

Sabem que la polícia  española també va maltractar als catalans que volien votar democràticament a Catalunya l’1 d’Octubre de 2017 ? 

Saben que la identitat indígena en el sentit d’autòctona o vernacla de Catalunya i la seva cultura de llengua catalana, conjuntament amb la resta de pobles de la Corona d’Aragó,  també és objecte d’hostilitat per part d’un poder espanyolista i ultracatòlic que adultera, nega i vol destruir la seva identitat natural o vernacla? I, que aquesta autoritat política està relacionada amb l’autoritat política en sentit espanyolista que va fer empresonar a “Cristòfor Colom”?


Jordi Salat
josalort@hotmail.com


Conferència Amics de la Unesco de BarcelonaNoticies
Contextualitzar “Colón”

Els catalans en situació colonial[1] I així ho diuen, i ho escoltat jo el passat mes d’Octubre de l’any 2019, en el viatge que vaig fer a La Ràbida (Huelvba. Andalusia), en l’audiovisual que projecten al Muelles de las Caravelas https://es.wikipedia.org/wiki/Muelle_de_las_Carabelas quan parlen del genovés llamado Colombo, conocido en español como  “Colón”


Cap comentari: