divendres, 14 de juny del 2024

Occitània, Catalunya, Aragó: Sant Roch

 Occitània, Catalunya i Aragó




Sant Roch era occità nascut a Montpeller, en occità Montpelhièr. La seva vernacla és el provençal occità. La ciutat on va néixer Jaume I rei dels regnes de la Corona d'Aragó. Van treure la "h" per desoccitanitzar el mot. Ara li diuen Roc. En castellà Roque. El mot Roig és derivat de Roch.



San Roque a diversos municipis de la Península Ibèrica relacionats amb Occitània, Catalunya i altres regnes  bel·lònides de la Corona d'Aragó, i les seves llengües: occità, navarrès o basc i català, abans que s'hi parlés castellà que va ser en el segle XVI anys després que  Isabel de Castilla  s'hagués casat amb Ferran II dels regnes bel·lònides d'Aragó.




Jordi Salat
josalort@hotmail.com


Notes:




dissabte, 8 de juny del 2024

La mà de Sabaci. Una imatge val més que mil paraules: mira, pensa, reflexiona...

Desperta

Mira


La mà de Sabaci

Sabaci

Σαβάτιος (el)

Divinitat grega, d’origen frigi i fenici.

Fill de Persèfone per obra de Zeus, de qui rep el símbol de la serp i el colom. El seu culte, popular i assimilat al de Dionís, era esotèric, i el ritu d’iniciació comprenia una mort i una resurrecció i la unió simbòlica amb Déu. Fou venerat a Roma al s II aC.



La mà del nen de la Verge Negra de "Nostra Senyora" de Montserrat


Icona de la verge Negra "Nostra Senyora" de Montserrat



Relíquia Museu de Barbastre.   


Mà de l'església de Sant Pere de Barbaruèns ( Osca. Aragó) Es diu també que era la mà de Sant Joan i es relaciona amb el Llibre de l'Apocalipsi o de la Revelació propi de la Tradició cristiana Johanita que era la que seguien els càtars perseguida pels catòlics niceanians.


Pensa


La mà de Crist en el Pantocràtor



La mà al monestir benedictí de Sant Pau del Camp a Barcelona




Escolta’t

Reflexiona

Si el Pantocràtor té simbolisme hel·lenista i no seria correcte dir-ne "art hel·lènic" més que no pas "art romànic"? No seria més correcte parlar de "hel·lenocristianisme" més que no pas de "judeocristianisme"?

Entén-ho

Identifica-t’hi

Dóna’n testimoni

Salva’t

El déu Sabaci també està relacionat amb "el colom" referent propi del dia de Pentecostès  i el do de llengües que infon l'Esperit Sant segons l'evangeli cristià.  En parlaré en un altre escrit.


Déu Sabaci




Jordi Salat

josalort@hotmail.com


Nota:

El culte al déu zodiacalista Sabaci pot tenir alguna relació amb el regne de la reina de Saba?

Reina de Saba






dimarts, 4 de juny del 2024

Espai Cristòfor Colom a Bacelona (Catalunya)


Espai Cristòfor Colom


Sala de la Biblioteca de l'Espai Cristòfor Colom 
al Reial Cercle Artístic de Barcelona (Catalunya)

Aquest any 2024, s'inaugurarà l'Espai Cristòfor Colom, un espai constituït al Reial Cercle Artístic de Barcelona amb una biblioteca de llibres que tracten del tema de la identitat de Cristòfor Colom i el marc referencial cultural de la seva època.

S'hi organitzaran tertúlies, conferències personals i online, presentacions de llibres í exposicions d'art relacionats amb Cristòfor Colom i la seva època, segles XV-XVI, l'època del Renaixement a Europa. 

Parlarem de personatges, fets històrics, concepció filosòfica, pensament, literatura i art  en el temps del Renaixement a Europa. 

També hi parlarem de la cultura  indígena (autòctona o vernaclística) dels pobles que habitaven a Amèrica, ara anomenada Abya Yala en el marc referencial indígena, i contrastarem la seva concepció cultural amb la concepció cultural europea.

Les persones interessades poden posar-se en contacte amb el coordinador de l'Espai Cristòfor Colom, en Jordi  Salat al correu:  josalort@hotmail.com 

.