dimecres, 25 de maig de 2022

Verges Negres de Catalunya: Torres de Segre

 VERGES NEGRES DE CATALUNYA

Estic preparant un video sobre verges negres de Catalunya, regnes de la Corona d'Aragó, Andalusia i Europa.La visita a les Terres de Lleida per a veure la floració dels arbres fruiters d'Aitona i Alcarràs, ens ha portat una sorpresa. Hem descobert una "verge negra" al municipi de Torres de Segre (Lleida). L'afegirem a la llista i la inclourem en el video que estem fent sobre les verges negres de Catalunya - que no són negres pel fum de les espelmes, sinó per un altre concepte que explicarem- relacionat amb una ruta de turisme cultural religiós que abasta tota Europa. Ens plau que aquesta ruta inclogui un poble de Lleida.

Aquesta verge negra que hem trobat, es deia "Nostra Senyora de la Carasumada" ara li diuen "Mare de Déu de la Carrassumada". El seu nom original era Nostra Senyora de la Carafumada? Atès que era negra, això tindria sentit.

GOIG


Puig sou en aquesta altura
De tots los fiels venerada,
Siau nostra protectora,
Verge de Carasumada.
Devall de una verda planta,
Molt semblant al Romaní.Reflexió:
Han protegir les terres- municipis i nacions- les verges negres que han estat "Patrones" (potser hauríem de dir "Marones o Matrones") que s'han posat sota la seva protecció i advocació?

Coneixeu alguna nació que tingui d' "advocada" (estigui sota l'advocació) d'una verge negra i que estigui sotmesa a un poder hostil que la expolia, oprimeix i fustiga la seva llengua pròpia, natural o vernacla?

Si no són advocades efectives, potser sigui perquè s'ha adulterat i degenerat el sentit de les verges negres i la seva identificació o bé potser se'ls dóna culte amb un coneixement cultural de concepció, ètica i forma incorrectes?

Aquest detall històric, és important per relacionar-ho amb el fet que era negra i el seu simbolisme com totes les verges negres relacionades amb els templers:
"Els templers establiren la comanda de Torres, que a l'extinció de l'orde (1317) passà als hospitalers, els quals integraren la comanda en el Gran Priorat de Catalunya"

Per explicar per quin motiu és important parlarem del culte que va instaurar el rei Salomó en el Primer Temple de Jerusalem, quan va treure el Tabernacle de Jahveh i va fer venir arquitectes del regne camita d'Hiram per instaurar un altre culte.


NOTA HISTÒRICA SOBRE TORRES DE SEGRE

Torres de Segre protagonitzà un famós esdeveniment del catalanisme lleidatà: un grup de patriotes organitzaren (1900) una expedició fluvial (en una barca presidida per la bandera catalana) Segre avall, amb Frederic Renyé i ViladotManuel Roger de LlúriaSalvador RevésJoan BergósEnric Arderiu i Manuel Espluga, que feren abrandats discursos als pobles per on passaren; a Torres es feu un acte polític i literari a l'ermita de la Mare de Déu de Carrassumada. El governador José Martos O'Nealle prengué represàlies (desterrà Arderiu a Huelva) i hi hagué mítings multitudinaris organitzats per Solidaritat Catalana.

Jordi Salat
josalort@hotmail.com