dilluns, 13 de desembre de 2021

l'Estel de dotze puntes del temple de la Sagrada Família de Gaudí a Barcelona

 

L’Estel de dotze puntes

del Temple de la Sagrada Família de Gaudí a Barcelona.El  dilluns 29 de Novembre de 2021 es va col·locar un estel de dotze puntes al capdamunt d’una de les torres del temple e la Sagrada Família  que hi ha a Barcelona, la capital de Catalunya (i històricament, noble Principat de la Corona dels regnes d’Aragó), dissenyada per l’arquitecte català  Antoni Gaudí. He sentit dir i llegit a la  premsa que també se l’anomena estella en femení. Hi ha qui diu que el mot estrella és un castellanisme i que en català es diu estel. Dilucidar sobre aquest tema ho trobo molt interessant. Estel o Estrella comporten dues concepcions diferents d’aquest fenomen que es relaciona amb  el cel? Com l’anomenava en Gaudí? Jo l’anomeno estel. Ho faig entre d’altres motius, perquè  el meu llibre DOTZE, com ja sabeu aquells que l’heu llegit, està dedicat a Estelona.

Aquesta estel de dotze puntes,  al qual s’atribueix una referència relacionada amb el dodecaedre, - polígon regular que segons Plató representava l’estructura de l’Univers- coronarà la torre que es anomenada  Torre de la Mare de Déu i també Torre de la Verge Maria. En nomenclatura original catalana, i la que es deia durant l’Edat Mitjana, hauria de ser Torre de Nostra Senyora.[1] Aquesta torre fa 138 metres d’alçària.

L’estel de dotze puntes, un diàmetre de 7,5 metres i un pes de 5,5 tones  s’inaugurà oficialment el dia 8 de Desembre de 2021.

A partir d’aquest dia  durant la nit  s’il·luminarà com ho fa la Lluna i durant el dia reflectirà els rajos del Sol.  Si la relacionem amb la Lluna, se li escau anomenar-la estella ja que la lluna és del gènere femení. Si la relacionem amb el Sol se li escau anomenar-lo estel ja que és del gènere masculí.[2]Se li podria trobar un sentit. No obstant jo l’anomenaré estel pel motiu que he explicat abans. I a més a més, perquè a la coberta del meu llibre hi ha un Dodecaedre amb dotze cares que, per a mi, té el mateix sentit que l’Estel  amb dotze puntes. El dodecaedre amb marc referencial científic relacionat amb el pensament hel·lenístic i l’estel amb marc referencial místic relacionat amb el Llibre de la Revelació o Apocalipsi de Sant Joan. En el meu llibre  DOTZE exposo com entenc  el seu significat i  explico aquesta relació en el capítol 3 de l’apartat AIGUA  on parlo de “El colom i les vuit llengües sanjoanistes d’Europa” amb il·lustracions dels signes zodiacals del Portal del Naixement,  la roda zodiacal, l’escala i el colom. Què representa aquets Estel de Dotze puntes?  Quin és el seu simbolisme? Quin sentit té posar-la com a corona a la torre de Maria,  que s’hauria d’anomenar Torre de Nostra Senyora? Quina relació té amb el fet que els constructors dels temples d’Europa anomenats catedrals els dediquessin tots a Maria i cap a Jahveh? He llegit molts articles a la premsa i he escolat molts programes de ràdio i televisió que han parlat d’aquesta Estel i no ho han explicat. Només dues vegades he escoltat i llegit una referència: la que he escoltat no arriba al fons  de la  qüestió i la que he llegit ho explica malament.  Aquest “Estel gaudinià” relacionat amb el Llibre de la Revelació o Apocalipsi de Sant Joan, durant el dia reflectirà els rajos del Sol i durant la nit s’il·luminarà com ho fa la Lluna.

 

Continuarà.....

“L’Estel de dotze puntes del Temple de la Sagrada Família de Gaudí a Barcelona. Il·luminat durant la nit”

Jordi Salat

josalort@hotmail.com

Llibre DOTZE[1] Encara que pugui semblar que és el mateix Mare de Déu que Nostra Senyora, no és el mateix. I, si, com alguns afirmen, és el mateix, perquè van canviar-ho? Senyora és un mot  de gènere femení d’origen català que deriva  del mot Seny, el qual té l’expressió masculina en el mot Senyor.

[2] Jo sempre escric el nom dels astres en majúscula. Sóc zodiacalista i per a mi, per la manera d’entendre, els astres són com lletres còsmiques  o de l’alfabet de Déu. Gaudí veia en la Naturalesa i el Cel el Llibre de Déu. Jo també.